Glass innehåller ofta mycket kalorier – men tack vare kreativa recept och nytillskott i matbutikerna behöver det inte vara tråkigt att äta nyttigt. Här listar vi tips på hur du kan göra smarta glassval i affären eller göra din egen glass hemma.

Energiinnehållet kan skilja sig mycket från glass till glass. Till exempel innehåller en Piggelin 52 kcal och en Daimstrut 338 kcal. Det varierar även i kulglass, där sorbet oftast är mer energisnålt än gräddglass. Numera finns dessutom nya inslag i glassboxen, med mindre tillsatt socker och mer protein i. Håll utkik efter märken som Lohilo, Halo top, Nicks och Barebell.

Mango, ananas, banan, vattenmelon eller vindruvor kan frysas och ätas som glass.

Gör såhär:
Skär lagom stora strimlor av frukten (mango, ananas, vattenmelon), dela bananen i två och stick in en glasspinne i ena ändan och plasta in med plastfolie. Vindruvorna sköljer du och lägger i en bunke i frysen. Efter några timmar i frysen är fruktglassen redo.

Nice cream är ett samlingsnamn för glass med ingredienser som både smakar och gör gott. Recepten går att variera i oändlighet, men den vanligaste basen är banan. Frys gärna in några skivade bananer (använd brunprickiga för extra sötma) för att vara redo när du blir glassugen.

Tips och recept kommer från legitimerade dietister specialiserade på obesitas. Läs mer här.