Din kropp ska hålla hela livet. Den ska ta med dig på äventyr och ge dig energi att göra sådant som du tycker är kul. En god hälsa är grunden för det. Många saker blir lättare om du mår bra – oavsett om du vill bestiga ett berg, börja rida eller känna dig bekväm på gymmet. Din kropp ska hjälpa dig, inte begränsa dig.

Du kan också prata med Riksförbundet Obesitas Sverige (tidigare HOBS). Här kan du ta upp tankar om vikt som du kanske inte vill prata med andra om. På deras sajt finns en chatt och ett telefonnummer som du kan använda.

När vi äter skickas en signal till hjärnan att vi är mätta. Men för de som lever med obesitas är signalen svagare och mättnadskänslan blir inte lika stark. Det är för att hormonerna som styr mättnad och hunger är ur balans.

Obesitas är en sjukdom, till skillnad från övervikt som inte är det. Den gör att det är svårt att behålla en viktnedgång. Precis som med astma, diabetes eller andra kroniska sjukdomar behöver många hjälp att hantera obesitas. Många påverkas av sjukdomen under en lång tid. Med rätt stöd blir det lättare att hantera.

Vad vi väger påverkas av många saker. Våra gener är en stor anledning att vissa utvecklar obesitas. Levnadsvanor och miljön vi lever i spelar också stor roll. Till exempel kan för lite sömn göra att man äter för mycket och mer onyttiga saker. Mycket stress under lång tid, en del sjukdomar och mediciner kan också påverka vikten.

Ingen vill känna sig begränsad av ork, rörelse eller sjukdom och alla förtjänar att få hjälp när det behövs. Med rätt stöd blir obesitas lättare att hantera. Därför kan det vara bra att prata med vänner, familj och skolsköterskan. Även vården finns där för att hjälpa dig.

Du kan lära dig mer om obesitas och få mer fakta om vikt på den här sajten. Du kan också tipsa din familj och vänner om att lära sig mer – ju fler som förstår obesitas, desto bättre.

Mer fakta om vikt

• Sumithran P et al. N Engl J Med. 2011;365:1597–1604.

• Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för vård vid obesitas. April 2023.

• Schwartz MW et al. Endocrine Reviews. 2017;38:4:267–296.

• 1177.se, Obesitas – Fetma och övervikt hos vuxna. Hämtat april 2024.

• umo.se, kroppen, vikt, övervikt. Hämtat april 2024.