Close up photo of woman stretching outdoors

ARTIKEL

Styr viljestyrka eller biologi obesitas?

 

För att gå ner i vikt måste man äta mindre och röra sigmer. Men det handlar inte bara om viljestyrka. Många aspekter av våra matval och våra fysiska aktiviteter styrs av komplexa biologiska system.

 

Vi tar hundratals beslut varje dag, stora som små. Många av besluten är bra, men ibland inser vi att vi har fattat ett sämre beslut. Ibland vet vi till och med om att vi fattar ett dåligt beslut i samma ögonblick som vi tar det.

 

Detta är ofta fallet när det handlar om vår relation till mat. Vi klandrar oss själva för att vi inte fattat rätt beslut för att kunna uppfylla våra viktmål. Vi försöker äta mindre och röra oss mer, men lyckas inte alltid.

 

Att tänka snabbt och långsamt

 

Beteendeekonomen och nobelpristagaren Daniel Kahneman förklarar detta närmare. Kahneman menar att vi har mindre medveten kontroll över de beslut vi fattar än vi tror att vi har. Vi tar faktiskt många beslut utan att vara medvetna om dem.

 

Kahneman kallar detta för System 1-tänkande. Det är snabbt, intuitivt och omedvetet, som att välja en t-shirt ur garderoben eller knyta skosnörena. System 2 fungerar annorlunda. Den som ska på dejt till exempel kan lägga mycket tid på att prova kläder inför denna och dessutom be vänner om råd. Detta är System 2-tänkande, långsamt och reflekterande.

 

System 1 och 2 vid reglering av vikt

 

Många har funderat länge och väl på sina viktmål och den mat de vill äta. Detta kan betyda att de äter i enlighet med en diet eller att de inte tar en andra portion. Det är vad de flesta människor skulle tänka på som viljestyrka. Viljekraft ligger under System 2.

 

Men att uppfylla målen för mat och vikt är svårare, på grund av den plan som System 1 har. Dessa planer styrs av de överlevnadsstrategier som inte längre är relevanta. Strategierna för överlevnad gynnar konsumtion av mat som är rik på energi och skyddar oss från att gå ner i vikt.

”En kombination av behandlingar och
tillvägagångssätt som hanterar flera mekanismer
i viktreglering är sannolikt det mest effektiva
sättet att hantera obesitas.”

 

– Blaming the Brain for Obesity: Integration of Hedonic and Homeostatic Mechanisms. (Berthoud, Münzberg och Morrison 2017).

Arbeta med sin biologi

 

Vetenskapen har visat att om någon vill gå ner i vikt och bibehålla den så är viljan långt ifrån den enda faktorn. Faktum är att den spelar en mycket mindre roll när det gäller viktreglering än vad man tidigare trodde.

 

Vikten styrs av många processer och en del av dem ligger utanför vår medvetenhet. Det är därför en kombination av behandlingar och tillvägagångssätt, som riktar sig mot flera olika mekanismer, som sannolikt kommer att vara det mest effektiva sättet att hantera obesitas, enligt en forskningsgrupp från Louisiana State University.

 

Det är viktigt att veta att man inte behöver vara ensam med sitt problem. Att planera ett möte med en vårdgivare för att skapa en personlig behandlingsplan är ett viktigt första steg för den som vill ta itu med utmaningen och att gå ner i vikt för att få en bättre hälsa.

  • Berthoud HR, Münzberg H, & Morrison CD. Blaming the Brain for Obesity: Integration of Hedonic and Homeostatic Mechanisms. Gastroenterology 2017; 152:1728–1738.
  • Sal K & Hammond RH. Dynamic Interplay Among Homeostatic, Hedonic, and Cognitive Feedback Circuits Regulating Body Weight. American Journal of Public Health 2014; 104:7.
  • Nair P. QnAs with Daniel Kahneman. PNAS 2013; 110(34),13696.


 

Ladda ner vår patientbroschyr


Vill du ha snabba svar på viktiga frågor om obesitas? 

I den här broschyren har vi samlat allt som är bra att veta om sjukdomen och när det är dags att söka hjälp.