Världen vi lever i och maten vi äter har förändrats radikalt över
tid. Men vår biologi har i stort sett varit oförändrad.
Tänk på hur vår vardag ser ut. De flesta av oss pendlar med bil
eller kollektivtrafik till jobbet. Vi har hissar och rulltrappor för
att ta oss dit vi ska utan minsta ansträngning. Vi är omgivna av
massor av god mat och dryck som vi har enkel tillgång till. Dessutom
finns det flera faktorer som bidrar till en ökad stress - oavsett om
det är på jobbet, i våra privata liv eller på sociala medier. Allt
detta leder till att vi stressar mer och sover mindre.
Det många inte tänker på är hur alla dessa saker är kopplade till
obesitas. För att förstå detta måste man gå tillbaka i tiden. Långt tillbaka.
Vår miljö för 50 000 år sedan
För 50 000 år sedan, på stenåldern, handlade det om att äta eller
ätas. Allt våra förfäder brydde sig om var att jaga kalorier genom
jakt, fiske eller samlande. Det och att undvika att bli dagens måltid
för något stort rovdjur.
Matbristen var så stor att chansen att överleva och att kunna
fortplanta sig ökade om man kunde äta ordentligt. Nyckeln till
framgång var att få tag på mat med mycket fett, socker och salt. Det
är för att klara perioder av svält som våra kroppar har lärt sig att
hålla utkik efter och föredra energirika livsmedel.
”Den globala ökningen av obesitas är inte resultatet av en
plötslig förlust av viljestyrka. Istället går det att
förklara viktökning som en naturlig reaktion på att vi lever i en
miljö som har förändrats snabbare än vår art har hunnit anpassa sig.”
– Stranger in a strange land: an
optimal-environments account of evolutionary mismatch. (R.
Morris, 2018).
Livet förändrades – men inte vår biologi
Människan är inte så annorlunda nu jämfört med våra förfäder. De
system som hjälpte dem att överleva då är fortfarande aktiva i våra
kroppar idag och arbetar utanför vårt medvetande.
Mattillverkare, mataffärer, restauranger och snabbmatskedjor har
anpassat sig efter vilken mat vi föredrar. Nu erbjuder de ett enormt
utbud av billiga, utsökta och energirika livsmedel som kombinerar
salt, socker och fett. Detta är en kraftfull kombination för våra
sinnen. En kombination som är mycket kraftfullare än våra hjärnor är
utvecklade för att hantera. Det är därför det är svårt att motstå den
lockande mat som nu omger oss.
Vi människor ska inte bli förvånade när vi väljer plusmeny eller
fyller varukorgen även om vi inte är hungriga. Vår förmåga att motstå
dessa medvetet frestande livsmedel bestäms av en rad faktorer,
inklusive genetik, som varierar från person till person.
Den globala ökningen av obesitas är alltså inte resultatet av en
plötslig förlust av viljestyrka. Istället går det att förklara
viktökning som en naturlig reaktion på att vi lever i en miljö som har
förändrats snabbare än vår art har hunnit anpassa sig.
650 miljoner vuxna lever med obesitas idag. Däribland 120 miljoner
ungdomar och barn.
– Global uppskattning Världshälsoorganisationen WHO 2016.
En förändrad miljö stödjer viktmålen
Vår moderna miljö innehåller många faktorer som gör att vi
riskerar att drabbas av obesitas. Många av dessa faktorer ligger
bortom vår kontroll, men det finns ändå många saker man kan göra.
Att förändra sin egen närmiljö är ett sätt.
Maten är ofta en naturlig startpunkt. Den som vill gå ner i vikt
behöver ofta hjälp för att planera hälsosamma måltider. Läs artikeln
Hälsosam
mat för bättre viktkontroll.
Appelhans BM. Neurobehavioral Inhibition of Reward-driven
Feeding: Implications for Dieting and Obesity. Obesity 2009;
17:640–647.
Morris R. Stranger in a strange land: an
optimal-environments account of evolutionary mismatch.
Synthese 2018; 1-26.
Sumithran P & Proietto J.
The defence of body weight: a physiological basis for weight
regain after weight loss. Clinical Science 2013;
124:231-241.
Guyenet S. The hungry brain. Outsmarting
the instincts that make us overeat. New York:Flatiron
2017.
Bray M et al. NIH Working Group Report—Using
Genomic Information to Guide Weight Management: From Universal
to Precision Treatment. Obesity 2016; 24:14–22.
Münzberg H, Qualls-Creekmore E, Yu S, Morrison CD &
Berthoud HR. Hedonics Act in Unison with the Homeostatic
System to Unconsciously Control Body Weight. Front. Nutr.
2016;3:6:1-5.
World Health Organization. Obesity and
Overweight Factsheet no. 311. Finns på:
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/ [besökt juni
2019].
Ladda ner vår patientbroschyr
Vill du ha snabba svar på viktiga frågor om obesitas?
I den här broschyren har vi samlat allt som är bra att veta om
sjukdomen och när det är dags att söka hjälp.