Hur påverkar samhället vår vikt?

ARTIKEL

Hur påverkar samhället vår vikt?

 

Världen vi lever i och maten vi äter har förändrats radikalt över tid. Men vår biologi har i stort sett varit oförändrad.

 

Tänk på hur vår vardag ser ut. De flesta av oss pendlar med bil eller kollektivtrafik till jobbet. Vi har hissar och rulltrappor för att ta oss dit vi ska utan minsta ansträngning. Vi är omgivna av massor av god mat och dryck som vi har enkel tillgång till. Dessutom finns det flera faktorer som bidrar till en ökad stress - oavsett om det är på jobbet, i våra privata liv eller på sociala medier. Allt detta leder till att vi stressar mer och sover mindre.

 

Det många inte tänker på är hur alla dessa saker är kopplade till obesitas. För att förstå detta måste man gå tillbaka i tiden. Långt tillbaka.

 

Vår miljö för 50 000 år sedan

 

För 50 000 år sedan, på stenåldern, handlade det om att äta eller ätas. Allt våra förfäder brydde sig om var att jaga kalorier genom jakt, fiske eller samlande. Det och att undvika att bli dagens måltid för något stort rovdjur.

 

Matbristen var så stor att chansen att överleva och att kunna fortplanta sig ökade om man kunde äta ordentligt. Nyckeln till framgång var att få tag på mat med mycket fett, socker och salt. Det är för att klara perioder av svält som våra kroppar har lärt sig att hålla utkik efter och föredra energirika livsmedel.

”Den globala ökningen av obesitas är inte
 resultatet av en plötslig förlust av viljestyrka. 
Istället går det att förklara viktökning som en naturlig reaktion på att vi lever i en miljö som har förändrats snabbare än vår art har hunnit anpassa sig.”

 

– Stranger in a strange land: an optimal-environments account of
evolutionary mismatch. (R. Morris, 2018).

Livet förändrades – men inte vår biologi

 

Människan är inte så annorlunda nu jämfört med våra förfäder. De system som hjälpte dem att överleva då är fortfarande aktiva i våra kroppar idag och arbetar utanför vårt medvetande.

 

Mattillverkare, mataffärer, restauranger och snabbmatskedjor har anpassat sig efter vilken mat vi föredrar. Nu erbjuder de ett enormt utbud av billiga, utsökta och energirika livsmedel som kombinerar salt, socker och fett. Detta är en kraftfull kombination för våra sinnen. En kombination som är mycket kraftfullare än våra hjärnor är utvecklade för att hantera. Det är därför det är svårt att motstå den lockande mat som nu omger oss.

 

Vi människor ska inte bli förvånade när vi väljer plusmeny eller fyller varukorgen även om vi inte är hungriga. Vår förmåga att motstå dessa medvetet frestande livsmedel bestäms av en rad faktorer, inklusive genetik, som varierar från person till person.

 

Den globala ökningen av obesitas är alltså inte resultatet av en plötslig förlust av viljestyrka. Istället går det att förklara viktökning som en naturlig reaktion på att vi lever i en miljö som har förändrats snabbare än vår art har hunnit anpassa sig.

650 miljoner vuxna lever med obesitas idag. Däribland 120 miljoner ungdomar och barn.

 
– Global uppskattning Världshälsoorganisationen WHO 2016.

En förändrad miljö stödjer viktmålen

 

Vår moderna miljö innehåller många faktorer som gör att vi riskerar att drabbas av obesitas. Många av dessa faktorer ligger bortom vår kontroll, men det finns ändå många saker man kan göra. Att förändra sin egen närmiljö är ett sätt.

 

Maten är ofta en naturlig startpunkt. Den som vill gå ner i vikt behöver ofta hjälp för att planera hälsosamma måltider. Läs artikeln Hälsosam mat för bättre viktkontroll.

  • Appelhans BM. Neurobehavioral Inhibition of Reward-driven Feeding: Implications for Dieting and Obesity. Obesity 2009; 17:640–647.
  • Morris R. Stranger in a strange land: an optimal-environments account of evolutionary mismatch. Synthese 2018; 1-26.
  • Sumithran P & Proietto J. The defence of body weight: a physiological basis for weight regain after weight loss. Clinical Science 2013; 124:231-241.
  • Guyenet S. The hungry brain. Outsmarting the instincts that make us overeat. New York:Flatiron 2017.
  • Bray M et al. NIH Working Group Report—Using Genomic Information to Guide Weight Management: From Universal to Precision Treatment. Obesity 2016; 24:14–22.
  • Münzberg H, Qualls-Creekmore E, Yu S, Morrison CD & Berthoud HR. Hedonics Act in Unison with the Homeostatic System to Unconsciously Control Body Weight. Front. Nutr. 2016;3:6:1-5.
  • World Health Organization. Obesity and Overweight Factsheet no. 311. Finns på: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/ [besökt juni 2019].


 

Ladda ner vår patientbroschyr


Vill du ha snabba svar på viktiga frågor om obesitas? 

I den här broschyren har vi samlat allt som är bra att veta om sjukdomen och när det är dags att söka hjälp.