Världen vi lever i och maten vi äter har förändrats radikalt över
tid. Men vår biologi har i stort sett varit oförändrad.
Tänk på hur vår vardag ser ut. De flesta av oss pendlar med bil
eller kollektivtrafik till jobbet. Vi har hissar och rulltrappor för
att ta oss dit vi ska utan minsta ansträngning. Vi är omgivna av
massor av god mat och dryck som vi har enkel tillgång till. Dessutom
finns det flera faktorer som bidrar till en ökad stress - oavsett om
det är på jobbet, i våra privata liv eller på sociala medier. Allt
detta leder till att vi stressar mer och sover mindre.
Det många inte tänker på är hur alla dessa saker är kopplade till
obesitas. För att förstå detta måste man gå tillbaka i tiden. Långt tillbaka.
Vår miljö för 50 000 år sedan
För 50 000 år sedan, på stenåldern, handlade det om att äta eller
ätas. Allt våra förfäder brydde sig om var att jaga kalorier genom
jakt, fiske eller samlande. Det och att undvika att bli dagens måltid
för något stort rovdjur.
Matbristen var så stor att chansen att överleva och att kunna
fortplanta sig ökade om man kunde äta ordentligt. Nyckeln till
framgång var att få tag på mat med mycket fett, socker och salt. Det
är för att klara perioder av svält som våra kroppar har lärt sig att
hålla utkik efter och föredra energirika livsmedel.