En sjukdom med många orsaker

ARTIKEL

En sjukdom med många orsaker

Att gå ner i vikt och behålla den nya vikten betraktas ofta som en enkel ekvation. Energi in och energi ut. Men forskning har visat att obesitas har många orsaker. Flera av dem ligger bortom kontroll för personen som lever med sjukdomen.

 

Många har tvingats konstatera att hur mycket de än går på gymmet, ser till att äta små portioner och försöker förändra sin livsstil så är de fortfarande överviktiga. Det spelar ingen roll att andra säger ”ät mindre och rör dig mer så kommer det att bli bra”. Det är inte så enkelt för alla.

 

För många kommer vändpunkten först när de får hjälp av en läkare. Läkare som är insatta i frågan och som vet att obesitas inte bara är kopplad till en livsstil, utan är en kronisk sjukdom.

 

Det är svårt att gå ner i vikt. Att hålla kilona borta efteråt är ännu svårare. Ändå tror allt för många att den som lever med obesitas som själv är ansvarig för sin situation. Men det är långt ifrån sanningen.

Mycket mer än energi in och ut

 

Idén om man inte skulle vara överviktig så länge man bara äter rätt mat och motionerar på rätt sätt är den enkla förklaringen. Även om mekanismen med energi in och energi ut stämmer så är det en dramatisk förenkling. En förenkling som inte gynnar dem som drabbas av obesitas. Att gå ner i vikt handlar om balansen mellan hur mycket energi vi äter och hur mycket energi vi gör av med. Men det är just orsakerna till denna energiobalans som är komplexa och varierar från person till person.

 

Precis som många andra kroniska sjukdomar utvecklas obesitas under en längre tid. Det finns många anledningar till detta och några ligger bortom vår medvetenhet och kontroll. Några faktorer som spelar roll är psykologi, genetik, hormoner, stressnivåer, sömn, de läkemedel vi tar och miljön vi lever i.

 

Det första steget för att hantera obesitas på ett effektivt sätt är att identifiera vad som ligger bakom att dessa orsaker varierar från person till person. Och att hitta sätt att åtgärda dem.

  • Johnson F, Beeken RJ, Croker H et al. Do weight perceptions among obese adults in Great Britain match clinical definitions? Analysis of cross-sectional surveys from 2007 and 2012. British Medical Journal Open 2014; 4: e005561.
  • Hall KD, Hammond RA, Rahmandad H. Dynamic Interplay Among Homeostatic, Hedonic, and Cognitive Feedback Circuits Regulating Body Weight. American Journal of Public Health 2014; 104:7:1169-117
  • Puhl RM & Heuer CA. Obesity Stigma: Important Considerations for Public Health. American Journal of Public Health. 2010; 100:6:1019-1028. 
  • Wright SM & Aronne LJ. Causes of obesity. Abdominal Imaging 2012; 37:730–732.


 

Ladda ner vår patientbroschyr


Vill du ha snabba svar på viktiga frågor om obesitas? 

I den här broschyren har vi samlat allt som är bra att veta om sjukdomen och när det är dags att söka hjälp.